Uchovávanie mäsa v chladničke
Rady a tipyZaraďovať mäso do jedálnička je dôležité. Ťažko ale môžeme každý deň chodiť na čerstvý nákup. Mäso je náchylné na kazenie a preto je dôležité dobre ho uschovať, aby vydržalo čerstvé čo najdlhšie.
Ako zistíme že mäso je pokazené?
Pokazené mäso nám kvôli rozmnoženým baktériám môže spôsobiť nepríjemné črevné ťažkosti. Ako ho spoznáme?
- Povrch je slizký a lepkavý
- Má tmavomodrú až zelenú farbu
- Na povrchu je pleseň
- Zapácha
Môžeme také mäso konzumovať?
V žiadnom prípade! Baktérie sa už v mäse rozmnožili, a preto sa ich ani odrezaním infikovaného mäsa nezbavíte. Niektoré kuchárky radia mäso umyť v octe, radšej však stavte na istotu a kúpte čerstvé mäso.
Ideálny skladovací čas
- Ryby = 12 hodín
- Hydinové/surové naporcované mäso = 2 dni
- Veľké kusy mäsa = 3 dni
- Mäsové produkty = 2 dny
Ako mäso uchovávať?
- Mäso vložte do chladničky okamžite po nákupe.
- Skladujte ho v uzatvorených nádobách či obaloch.
- Mäso ukladáme na poličky s nižšou teplotou.
- Hovädzie mäso skladujeme v chladničke čo najkratšie pretože sa rýchlo kazí.
- Zmrazenie ktorým predĺžime trvanlivosť o niekoľko mesiacov. V žiadnom prípade ale po rozmrazení mäso opäť nezamrazujeme.
- Využite chladničky s tzv. Fresh zónou, ktorá má až o 15 % nižšiu teplotu a udrží tak mäso a ryby až 2x dlhšie čerstvé.
Zdroj: Electrolux Newsroom (http://newsroom.electrolux.com/sk/2016/05/15/uchovavanie-masa-v-chladnicke/)