09.10.2017

Ako AEG zmenilo svet: 130 rokov inovácií

Všeobecne


Na svete nie je veľa značiek, ktoré majú na svojom konte toľko prvenstiev ako nemecká spoločnosť AEG. Prvý prakticky použiteľný magnetofón, prvá plnoautomatická práčka či prvá kompletne elektronická rúra na pečenie. AEG sa dnes ako súčasť značky Electrolux špecializuje na kuchynskú techniku a na starostlivosť o oblečenie. Jej príbeh za 130 rokov však menilo obrovské množstvo odvetví, pokusov, odbočení, sklamaní, no najmä úspechov, ktoré ovplyvnili životy miliónov ľudí.

Na začiatku bola žiarovka

Spoločnosť vznikla v roku 1883, keď jej život vdýchol Emil Rathenau. S niekoľkými patentmi, ktoré kúpil od Thomasa Edisona, sa firma na začiatku špecializovala na výrobu žiaroviek. Inžinieri AEG sa však čoskoro začali zaujímať o možnosť prenášať elektrickú energiu na veľké vzdialenosti a tak ešte pred koncom 19-teho storočia uskutočnili dovtedy nevídaný pokus. Z vodnej elektrárne Lauffen am Neckar preniesli elektrickú energiu na vzdialenosť 175 kilometrov do Frankfurtu nad Mohanom, v ktorom rozsvietili 1 000 žiaroviek. Rozprúdili tak diskusiu o tom, ako čo najlepšie prenášať elektrickú energiu na diaľku a položili základy elektrifikácie Nemecka.

Prvý branding na svete

Ďalším míľnikom, aj keď tentokrát nie technologickým, bol začiatok spolupráce firmy AEG a umelca Petra Behrensa. Vytvoril logo, dizajn produktov, ale aj to, čo by sme dnes nazvali PR stratégiou, čím sa stal vôbec prvým industriálnym dizajnérom. Do 20-teho storočia teda spoločnosť AEG vstúpila s prvým brandingom, ale aj s množstvom technologických nápadov. Aktivity spoločnosti sa čoskoro rozšírili na všetky oblasti, ktoré súviseli s elektrickou energiou. Elektrické osvetlenie, železnice, elektrochemické zariadenia, parné turbíny, automobily, káble a káblové materiály. Svetlo sveta v tomto období uzrel prvý fén alebo jeden z prvých magnetofónov.

Bojovníci s výzvami

Spoločnosť AEG v mnohých technológiách súperila s firmou Siemens & Halske. Rivali však v niektorých oblastiach našli spoločnú reč a v roku 1903 založili spoločnú dcérsku firmu Telefunken. V 30-tych rokoch jej inžinieri vytvorili televízne kamery. Snímal sa nimi prvý živý prenos z Olympijských hier v Berlíne v roku 1936. Videlo ho asi 150-tisíc divákov v mnohých verejne prístupných „televíznych miestnostiach“ v Berlíne.

Druhá svetová vojna poznačila AEG rovnako, ako takmer všetky spoločnosti v Nemecku. Továrne sa premenili z technologických laboratórií na výrobne zbraní. Po vojne, pri rozdelení Nemecka boli mnohé fabriky vo východnom Nemecku zoštátnené. O to horlivejšie sa pracovalo na západe krajiny. Koncom 50. rokov pre spoločnosť pracovalo vyše 55-tisíc zamestnancov a ročný obrat prvýkrát prekročil miliardu nemeckých mariek.

Revolúcia v súkromí

Riaditeľstvo sa z rozdeleného Berlína presunulo do Frankfurtu nad Mohanom a výroba sa sústredila na potreby obyčajných ľudí, ktorí svoje životy v povojnovom Nemecku pomaly stavali na nohy. 50-te roky priniesli do domácností revolúciu. V roku 1953 vznikla prvá zabudovaná chladnička, o päť rokov neskôr prvá práčka, v roku 1961 umývačka riadu. Ekonomicky náročnejšie boli pre spoločnosť 70-te roky. AEG viaceré divízie predala, niektoré časti výroby musela obmedziť. Inžinierov však ťažšie podmienky nezastavili. Naopak, začali vznikať nové rady spotrebičov, ktoré mali nižšie energetické nároky a boli ekologickejšie.

Znova na vrchole

V 90-tych rokoch AEG svojich priaznivcov ďalej rozmaznávala. Do domácností prinášala komfort, profesionálny dizajn, nízke energetické nároky. Ľahšie, rýchlejšie a bezpečnejšie varenie zabezpečila prvá indukčná varná doska. Príchod milénia v spoločnosti oslávili s nohami na stole, spustili totiž predaj prvého automatizovaného robotického vysávača na svete. Po roku 2000 sa spoločnosť čoraz viac špecializovala na kuchynské spotrebiče a starostlivosť o bielizeň. V laboratóriách, dielňach a výrobných halách AEG dnes – tak ako už po celé desaťročia – pracujú dizajnéri vedľa technikov. Programátori pomáhajú udržiavať krok s trendmi 21. storočia, šéfkuchári a módni návrhári poskytujú svoje skúsenosti. Na tanieri, respektíve v skicári sa v AEG črtá budúcnosť. Inžinieri myslia na potreby svojich zákazníkov podobne, ako to bolo v roku 1883. Akurát dnes nám už žiarovky nechýbajú.


Zdroj: Newsroom Electrolux (http://newsroom.electrolux.com/sk/2017/10/07/ako-aeg-zmenilo-svet-130-rokov-inovacii/)

Správy

Všetky správy

Overené
zákazníkmi

overene

Hore