Príprava tradičnej novoročnej polievky s pomocou pary
ReceptyNa novoročnom stole by sa podľa tradície nemalo nachádzať nič rýchle ani lietajúce. S kuraťom alebo husou by nám totiž peniaze uleteli do neba, sa zajacom zase utiekli do lesa. Existuje však spôsob, ako si peniaze udržať. Pripravte svojim blízkym polievku zo šošovice, podľa povier sa im potom každé zrnko premení na peniaze.
Prvý deň Nového roka - už takmer tradične - býva trochu náročný. Zeleninová polievka so šošovicou je tak ideálnym pokrmom po bujarých silvestrovských oslavách. Príprava je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. To, že vám potom v priebehu celého roka prináša peniaze do peňaženky, je príjemným bonusom k jej výbornej chuti.Navyše, ak si ako pomocníka zvolíte multifunkčnú parnú rúru, objavíte nejedno tajomstvo šéfkuchárov. Výhodou pary totiž je, že zvýrazní chuť potravín, podčiarkne prirodzenú štruktúru a zachová farbu aj dôležité vitamíny.
Multifunkčná parná rúra pomocou teplotnej sondy sama postráži vami zvolenú teplotu bez nutnosti neustálej kontroly. Väčšina multifunkčných parných rúr Electrolux je vybavená systémom UltraFan Plus, ktorý predstavuje väčší ventilátor, než je obvyklé, a vďaka ktorému je tak využívaný každý centimeter rúry rovnomerne.
Na prípravu zeleninovej polievky so šošovicou budeme potrebovať:
- 250 g sladkých zemiakov (batátov)
- 200 g zeleru
- 250 g mrkvy
- 250 g petržlenu
- 2 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 lístočky tymianu
- 1 bobkový list
- 2 lyžice masla
- 200 ml sladkej smotany
- 1 500 ml zeleninového vývaru
- morskú soľ
- mleté korenie
- 1 hrnček šošovice
- 3 hrnčeky vody alebo vývaru
- bylinky alebo restované oriešky na servírovanie
Postup prípravy:
- Namočte si šošovicu ideálne deň vopred.
- Očistite sladké zemiaky, zeler, petržlen, mrkvu a nakrájajte ich na väčšie kúsky. Mrkva aj petržlen môžu zostať v celku.
- Zeleninu dajte do perforovaného pekáča a pečte v režime Varenie v pare na 99 ° C približne 30 minút.
- Nakrájajte šalotku na kocky, dajte ju do hrnca spolu s maslom a osmažte do mäkka.
- Pridajte prepasírovaný cesnak, tymian, bobkový list, a ešte chvíľu restujte.
- Medzitým si uvarte šošovicu v trojnásobku vody alebo vývaru do mäkka.
- Hotovú zeleninu a cibuľový základ bez bobkového listu a tymianu rozmixujte spolu s teplým vývarom na hladký krém.
- Polievku osoľte, okoreňte, vmiešajte do nej smotanu a už len krátko povarte.
- Na záver pridajte uvarenú a precedenú šošovicu.
- Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou, obilnými klíčkami alebo napríklad restovanými orieškami.
Zdroj: Electrolux.com