Očarte návštevy chutnými vianočnými drinkami
Životný štýlNič nepadne lepšie, ako sa počas sychravých zimných dní zahriať chutnými a voňavými nápojmi. Punč, grog, varené víno, či hriatô potešia telo i dušu a rozvoňajú domácnosť dobrou náladou. Jednoduché recepty určite potešia aj vianočné návštevy.
Punc pravého punču
Dobrý punč, to je malé umenie. Má byť voňavý a chutný, s vôňou citrusov, no nie príliš sladký. Tento recept sa nám páči najviac:
1. Za stáleho miešania skaramelizujte v hrnci asi 100 gramov hnedého kryštálového cukru.
2. Zalejte šálkou vody a dobre rozmiešajte.
3. Pridajte šálku rumu.
4. Zalejte zmes fľašou červeného vína (ideálne je suché). Čím kvalitnejšie víno, tým lepší výsledok.
5. Do punču pridáme klinčeky, škoricu a šťavu z pomarančov a citrónu.
6. Punč zohrievame, no dávame pozor, aby nezovrel.
Z dobrého grogu nie ste grogy
Grog je „vynálezom“ britského námorníctva a predstavuje zaručený spôsob zahriatia. Základom nápoja je horúca voda, rum a cukor, novodobé sviatočné recepty sú však omnoho nápaditejšie. Ak máte radi chuť a vôňu škorice či klinčekov, neváhajte ich použiť v každom z nasledujúcich receptov.
- Čajový grog - Horúci čierny čaj s vínom, rumom a citrónom
- Medový grog - Med zaliaty horúcou vodou rozmiešame, pridáme rum a citrón
- Námornícky grog - V horúcej vode rozpustíme cukor a pridáme rum
- Čokoládový grog - Do pripravenej horúcej čokolády pridáme rum a škoricu
Zohrejte sa s hriatôm
Ak si trúfate na trocha odvážnejší, no zato tradičný recept, hriatô je pre vás ako stvorené. Naši predkovia ho používali ako liek na prechladnutie. V jednom hrnci vytopte sto gramov údenej prerastenej slaninky. V ďalšom skaramelizujte cukor a zalejte vodou. Pridajte domácu pálenku (ideálne slivovicu alebo hruškovicu), rozmiešajte a nalejte do pohára. Na záver pridajte horúce škvarky.
Zdroj: Electrolux.com