17.04.2018

Ako zvýšiť životnosť chladničky a pritom znížiť jej spotrebu energie

Rady a tipy

Všetci to poznáme, chladničku neustále otvárame a zatvárame s nádejou, či v nej nepribudlo niečo nové pod zub. Nielen tento zlozvyk našej chladničke ani peňaženke príliš nepomáha. Avšak s pomocou niekoľkých jednoduchých tipov a odbúraním niekoľkých zlozvykov dokážeme znížiť spotrebu energie, aj predĺžiť spotrebiču životnosť.

1. Energetická trieda

Už pri výbere chladničky dbajte na to, aby bola energeticky úsporná a aby zapadala do energetickej triedy A+ alebo ideálne A++. Do tohto kritéria spadá napríklad aj chladnička Electrolux ERC3215AOW.

2. Teplota miestnosti

Dôležitú úlohu pri ďalšej úspore hrá aj teplota v miestnosti, v ktorej sa chladnička nachádza. Všetky domáce spotrebiče vrátane chladničiek by sa mali nachádzať v miestnostiach, v ktorých sa teplota pohybuje medzi 15 a 25 °C.

3. Teplota nastavenia

Nastavenie príliš nízkej teploty chladničke veľmi neprospieva. Čím nižšia teplota je v chladničke nastavená, tým častejšie musí spínať kompresor. Tu platí jednoduchá rovnica: čím častejšie spínanie, tým vyššia spotreba aj hlučnosť.

4. Otváranie dverí

Ďalším veľmi častým zlozvykom je otváranie dverí chladničky pomocou jej bočnej strany namiesto rukoväte. Pri chybnom spôsobe otvárania môže dôjsť k poškodeniu tesnenia dverí, ktoré môže mať na svedomí únik energie.

5. Množstvo skladovaných potravín v chladničke

Nemalo by sa v nej nachádzať ani málo, ale ani príliš veľa potravín. Príliš preplnená chladnička totiž zabraňuje prúdeniu vzduchu v nej. V prázdnej chladničke sa naopak vzduch kumuluje a pri otváraní dverí vždy „utečie“ von. Všetky potraviny by mali byť rovnomerne rozmiestnené po celej chladničke. Dbajte však na to, aby žiadna z nich nebola priradená k zadnej stene chladničky. V takom prípade totiž hrozí, že časť jej obalu zostane primrznutá ku stene a pri odmrazovaní by mohla upchať odvodňovací kanálik. Aj ten by sa mal čistiť pravidelne, a to aspoň 2x ročne. Pri zanesení totiž hrozí, že sa kanálik upchá a následne pretečie.

6. Údržba a čistenie chladničky

Ideálnym obdobím pre údržbu chladničky je jarné upratovanie. V prípade, že vlastníte model s kondenzátorom na zadnej strane spotrebiča, je potrebné ho aspoň raz ročne dôkladne vyčistiť, ideálne pomocou vysávača. Súčasne tiež vyčistite aj odparovaciu nádobku, ktorá je umiestnená na zadnej strane nad kompresorom. Nádobka býva často plná nečistôt a vytvára nepríjemný zápach.Chladničku udržíte sviežu a čistú pomocou kvalitného čističa, ten jednoducho nasprejujte a zotrite vlhkou handričkou. Čistič pohlcuje pachy, ľahko odstraňuje škvrny a zanecháva povrch čistý. Pokiaľ vás však trápi akákoľvek výrazná vôňa v chladničke, vložte do nej pohlcovač pachov, ktorý zneutralizuje zápach z rýb, syrov, mäsa a ďalších aromatických potravín.

Každú chladničku sa odporúča aspoň 2x ročne kompletne odmraziť, a to aj v prípade, že ide napríklad o typ s funkciou NoFrost, ktorá zaručuje spotrebiču stálu teplotuUžitočným pomocníkom pri odmrazovaní sa stane škrabka na ľad, ktorá odstráni prípadnú námrazu bez rizika poškodenia chladničky.

Pri vybaľovaní veľkého nákupu, kedy bývajú dvere chladničky dlhšie otvorené, je nápomocná funkcia Nakupovanie (ShoppingMode), ktorou disponuje napr. model  ERN3213AOW, Táto funkcia potraviny rýchlejšie schladí a potom chladničku opäť nastaví na vami preferovanú bežnú teplotu. Zásuvka FreshZone®, v ktorej je teplota o 2 °C nižšia oproti ostatnému priestoru v chladničke, je teda ideálna pre skladovanie čerstvého mäsa, rýb a nájdeme ju napr. pri modeli Electrolux ERC3215AOW.



Zdroj: Electrolux.com

Správy

Všetky správy

Overené
zákazníkmi

overene

Hore