14.06.2018

Ako si vybrať správny vysávač?

Rady a tipy

Zavedenie energetických štítkov pre vysávače prinieslo revolučnú zmenu do ich výroby a prinieslo výrazné zvýšenie ich kvality pri zníženej spotrebe.  

Pri výbere vysávača je potrebné aby ste si zadefinovali spôsob jeho použitia - podiel kobercov a tvrdých podláh, veľkosť vysávaných plôch, či máte v domácnosti alergikov, zvieratá, ako často vysávate, kedy vysávate a aký typ priestoru vysávate.

Koberce vs. tvrdé podlahy

Podľa podielu kobercov a tvrdých podláh zvoľte účinnosť vysávania pre jednotlivé typy podláh - ak máte iba tvrdé podlahy tak vyberiete čo najlepšiu hodnotu pre tento typ podlahy a ak máte prevažne koberce tak je potrebné sledovať účinnosť pre tento typ povrchu. Pri rovnakom zastúpení vyhľadajte najlepší parameter pre oba typy podláh alebo ich kompromisnú hodnotu podľa ceny vysávača. U nás môžete pre tieto parametre jednoducho použiť filter.

Veľkosť vysávaných plôch

Podľa veľkosti vysávaných podláh a aj frekvencie ich vysávania zvoľte primeraný dosah vysávača a aj veľkosť zásobníka - vrecka na nečistoty.

Zviera v domácnosti?

Ak máte v domácnosti zviera - pes, mačka a podobne, určite Vám uľahčia vysávanie špeciálne "PET" hubice so zvýšenou účinnosťou zberu zvieracích chlpov.

Alergia na prach

Ak niekto v domácnosti trpí alergiou pozorne sledujte triedu emisií prachových častíc ako aj typ použitých filtrov. Umývateľný HEPA filter Vám môže ušetriť slušnú sumu a aj čas so zháňaním náhradných filtrov.

Použitie v komerčných priestoroch

Ak zvažujete použiť vysávač na vysávanie komerčných priestorov alebo priestorov do ktorých sa dostáva prach z exteriéru nikdy nepoužívajte na tento účel vysávač určený pre domácnosti. Do takýchto priestorov sa totiž dostávajú nečistoty, ktoré intenzívne zanášajú filtre vysávača, čím výrazne znižujú ich životnosť a môžu poškodiť jeho životne dôležité súčasti (napr. motor, ložiská ...). Použitie domácich vysávačov na komerčné účely nekryje štandardná záruka výrobcov týchto vysávačov. Na vysávanie komerčných priestorov je potrebné použiť vysávače, ktoré sú na to určené, z kategórie viacúčelových vysávačov.

Hlučnosť

Hlučnosť vysávača je taktiež dôležitý parameter, ak zvyknete vysávať večer alebo v nedeľu, vaši susedia a členovia domácnosti určite ocenia ak si vyberiete vysávač s tichou prevádzkou. Úplne tichý vysávač nie je možné vyrobiť a tak počítajte s tým, že určitý hluk spôsobuje napríklad aj prúdenie nasávaného vzduchu cez hubicu a výduchy za motorom.

Ďalšie užitočné funkcie

Z ďalších funkcií odporúčame sledovať napr. reguláciu výkonu, nakoľko moderné vysávače s vysokým sacím výkonom môžu prisať nezaťažený vysávaný koberec takou silou, že by ste ho ťahali za sebou ako detskú hračku na špagáte. Ak potrebujete vysávať čalúnenie alebo zle prístupné priestory, venujte pozornosť aj dodávanému príslušenstvu , ktoré by Vám takúto prácu vedelo uľahčiť.

Nezabúdajte, že podlahový vysávač je obvykle najdôležitejším a najviac používaným vysávačom v domácnosti. Zlý výber môže mať za následok veľa zbytočných hodín strávených pri vysávaní  s horšími výsledkami, ktoré môžu mať negatívny dopad aj na Vaše zdravie.

Správy

Všetky správy

Overené
zákazníkmi

overene

Hore