01.08.2018

Ako vybrať správnu klimatizáciu?

Rady a tipy

Výkon

Pre správny výber klimatizácie je nesmierne dôležité, aby výkon zodpovedal priestoru do ktorého ju chcete umiestniť. Ak bude výkon nadbytočný, klimatizácia sa bude zapínať na krátku dobu a priestor sa ochladí príliš rýchlo. Ak bude naopak výkon nedostatočný, klimatizácia bude v prevádzke nepretržite bez toho, aby sa priestor ochladil. To spôsobí vysokú spotrebu energie a nízku efektívnosť chladenia. 

Na určenie správneho výkonu klimatizácie je potrebné vypočítať celkový objem miestnosti. Všeobecne platí že na 1 mje potrebný chladiaci výkon 35 W.

Odhad BTU pre nasledujúce podmienky::

  • Ak je miestnosť veľmi zatienená (bez slnka), znížte výkon o 10%
  • Ak je miestnosť veľmi slnečná, zvýšte výkon o 10%
  • Ak sa v miestnosti budú zdržiavať viac ako dve osoby, pridajte 600 BTU viac na každú osobu
  • Pokiaľ bude klimatizácia používaná v kuchyni, zvýšte výkon o 4 000 BTU

Chladiaci výkon sa pri klimatizáciách bežne udáva v jednotkách BTU. Pomocou nasledujúcej tabuľky si môžte jednoducho zistiť., aký BTU výkon budete potrebovať.

Plocha miestnosti (m3)
Chladiaci výkon (BTU/H)
Chladiaci výkon (W)
60 - 80
9000
2650
80 - 120
12000
3530
120 - 150
18000
5290
150 - 200
22000
6470
160 - 240
24000
7050
270 - 350
41000
12050


Príklad:

Ak má vaša miestnosť napr. 100 mje potrebná klimatizácia s výkonom aspoň 3500 W (100 mx 35 W). Budete teda potrebovať klimatizáciu s výkonom približne 12 000 BTU.

Aktuálna ponuka klimatizácií


Prevedenie klimatizácie

Nástenná 

Skladá sa z vnútornej a vonkajšej jednotky, pričom vnútorné jednotky môžu mať rôzne prevedenie - splitové, kazetové, parapetné a to aj v rámci jednej inštalácie. Je možné vyskladať rôznu konfiguráciu - kombináciu vonkajších a vnútorných jednotiek podľa potreby napr. 1 vonkajšia a 3 vnútorné. K vnútorným jednotkám sa vyberá výkonový ekvivalent vonkajšej jednotky. Pri výbere tejto klimatizácie netreba zabudnúť na jej inštaláciu. Pre obe jednotky (vnútornú aj vonkajšiu) musí byť dostupný zdroj napájania (230 V). Takisto musí byť vyriešený odvod kondenzátu z vnútornej jednotky - plastová hadička + prepojenie vonkajšej a vnútornej jednotky dvomi tepelne izolovanými kovovými trubkami s chladiacim médiom a jedným riadiacim káblom. Inštalácia takejto klimatizácie môže podľa okolností stáť aj viac ako samotná klíma.

Mobilná

Ak nie je možnosť inštalácie nástennej klimatizácie je možnosť použiť mobilnú klimatizáciu. Jej inštalácia je oveľa jednoduchšia, stačí vyriešiť odvod teplého vzduchu - núdzovo sa rieši cez pootvorené okno utesnené špeciálnou manžetou s otvorom pre teplý vzduch. Túto možnosť veľmi neodporúčame, lepšie je dať špecializovanej firme prevŕtať otvor v obvodovej stene s priemerom cca 20 cm a z vonkajšej strany osadiť ventilačnú mriežku s protidažďovými lamelami (dostať kúpiť napr. v hobbymarketoch alebo stavebninách). V období mimo používania  takejto klimatizácie je potrebné otvor utesniť vložením polystyrénového valca alebo minerálnou vlnou. 

Nevýhodou mobilných klimatizácií je vyššia hlučnosť, nutnosť vypúšťať nádržku s kondenzátom a pre miestnosti nad 30-40 mje potrebné použiť viac mobilných jednotiek. Ak sa rozhodujete pre pevnú inštaláciu, berte do úvahy že je potrebné získať súhlas správcu budovy prípadne susedov kvôli rušeniu hlukom z vonkajšej jednotky.

Aktuálna ponuka klimatizácií



Zdroj: Whirpool.sk













Správy

Všetky správy

Overené
zákazníkmi

overene

Hore