02.07.2019
Pripravte si doma lahodnú zmrzlinu
Rady a tipy
Recepty
Schladenie počas horúcich letných dní padne každému vhod. Najlepším a najchutnejším spôsobom je určite kvalitná zmrzlina. Už ju nemusíte kupovať v obchode alebo chodiť na ňu do mesta, vyrobte si ju doma! Vanilková, čokoládová, jahodová a akú máte radi vy?
Recept na prípravu vanilkovej zmrzliny
Na prípravu desať 1/2 porcií budeme potrebovať: - 1 šálka plnotučného mlieka
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 3/2 šálky vychladenej smotany
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
| Postup prípravy:- V stredne veľkej mise zmiešame mlieko a cukor - použite ručný mixér alebo metličku a miešajte, kým sa cukor nerozpustí
- Zmiešajte so smotanou a vanilkou podľa chuti
- Zapnite zmrzlinovač, nalejte zmes do mraziacej misy a nechajte mixovať až do stuhnutia (približne 1 hodinu)
|
Tip: Fantázii sa medze nekladú - keď počas posledných 5 minút mixovania pridáte vaše obľúbené sušienky (Oreo, čokoládové lupienky atď.), dostanete chutnú zmrzlinu obohatenú o príchuť vašich obľúbených sušienok.
Recept na prípravu čokoládovej zmrzliny
Na prípravu desať 1/2 porcií budeme potrebovať:- 1 šálka plnotučného mlieka
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 3/2 šálky smotany
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 250 g vašej obľúbenej čokolády (polámte na cca 1 cm kúsky)
| Postup prípravy:- Ohrejte mlieko, kým nezačne bublať okolo okraja nádoby
- V mixéri s kovovým nožom spracujte cukor s čokoládou, kým nie je čokoláda jemne nasekaná.
- Pridajte horúce mlieko a spracujte, kým zmes nie je hladká.
- Prelejte zmes do misy a nechajte ju vychladnúť.
- Zmiešajte smotanu a vanilku podľa chuti.
- Zapnite zmrzlinovač, nalejte zmes do mraziacej misy a nechajte mixovať až do stuhnutia (približne 1 hodinu).
|
Tip - čokoládovo-marshmallový vír: Keď budete dávať zmrzlinu do nádoby na mrazenie, pokvapkajte ju obľúbenou čokoládovou polevou a kúskami marshmallov.
Recept na prípravu sviežej jahodovej zmrzliny
Na prípravu desať 1/2 porcií budeme potrebovať: - 1 šálka plnotučného mlieka
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 šálky smotany
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 250 g čerstvých jahôd
- 3/2 polievkovej lyžice čerstvej citrónovej šťavy
| Postup prípravy:- V malej miske zmiešame jahody, citrónovú šťavu a 1/3 šálky cukru - miešame jemne a následne necháme 2 hodiny v šťave odstáť.
- V stredne veľkej mise zmiešame mlieko a zvyšný cukor - použite ručný mixér alebo metličku a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte smotanu, šťavu z jahôd a vanilkový extrakt.
- Zapnite zmrzlinovač, nalejte zmes do mraziacej misy a nechajte mixovať až do stuhnutia (približne 1 hodinu).
- Počas posledných 5 minút mrazenia pridajte nakrájané jahody
|
Poznámka: Zmrzlina bude mať jemnú ružovú farbu, ak chcete vytvoriť efekt sýtejšej farby, pridajte niekoľko kvapiek červeného potravinárskeho farbiva.
Zdroj: guzzanti.sk