09.04.2020

Nové QLED a Crystal UHD televízory od Samsungu majú bezrámčekový dizajn, Dual LED a priestorový zvuk

Televízory Novinky

Nové QLED a Crystal UHD televízory od Samsungu majú bezrámčekový dizajn, Dual LED a priestorový zvuk

 

Modelové rady QLED 8K, QLED 4K a Crystal UHD televízorov pre rok 2020 uspokoja aj tých najnáročnejších divákov, a to ako obrazom, tak aj zvukom.

 

Bratislava, 9. apríla 2020 – Prakticky bezrámčekový dizajn, priestorový zvuk, skutočné rozlíšenie 8K a ultratenké prevedenie ponúkajú nové televízory QLED 8K od Samsungu, ktoré v apríli prichádzajú na slovenský trh. Vlajkovou loďou je model Q950TS, ktorý v troch veľkostiach (65", 75" a 85") predstavuje to najlepšie, čo aktuálne môže smart televízor ponúknuť: 8K AI upscaling s neurónovou sieťou pre obnovu detailov, priame podsvietenie v 8K, priestorový zvuk OTS+ a exkluzívny nový dizajn. Odporúčaná maloobchodná cena začína na 5 999 €.

Samsung pre tento rok rozdelil QLED 8K televízory do dvoch produktových radov. Q950TS predstavuje vlajkové televízory s ultimátnym obrazom a zvukom. Nemajú prakticky žiadny rámik okolo obrazovky, ktorá tak v podstate zaberá celú prednú stranu (99 % panelu, čo je najviac na trhu). Pri sledovaní zo vzdialenosti troch až piatich metrov si diváci užijú výnimočný efekt „nekonečnej obrazovky“ čiže Infinity Screen, kedy okraje zdanlivo úplne zmiznú. Výsledkom je obraz, ktorý divákov dokonale vtiahne do deja, pretože sa stierajú hranice medzi televízorom a jeho okolím.

Q950TS - najlepší televízor na trhu

Samsung Q950TS je navyše ultratenký, jeho hrúbka je iba 15 milimetrov. V kombinácii s dokonale plochou čiernou obrazovkou je tak možné televízor pripevniť na stenu, na ktorej takmer nie je vidieť, alebo môže tvoriť atraktívnu siluetu na stojane. Do výbavy modelu Q950TS patrí tiež obrazový procesor AI Quantum Processor 8K novej generácie, ktorý využíva výkonnú polovodičovú technológiu Samsung a ktorého súčasťou je vyspelá umelá inteligencia umožňujúca interpoláciu obrazu na mimoriadne vysokej úrovni. Za pomoci strojového učenia dokáže procesor analyzovať a rozpoznať charakteristické znaky jednotlivých pixelov a následne prekresliť najrôznejšie prvky v obraze v rozlíšení 8K.

Umelá inteligencia sa pri modeli Q950 takisto stará, aby divácky zážitok nekazili žiadne rušivé vplyvy. Tradičné televízne senzory dokážu upraviť jas obrazovky podľa okolitého svetla v miestnosti, avšak technológia Adaptívny obraz ide podstatne ďalej - jas sa tu mení v jednotlivých scénach, takže sa diváci môžu tešiť na špičkový obraz s dostatočným kontrastom v akomkoľvek prostredí.

QLED 8K majú najnovšie dva modelové rady

Okrem modelu Q950TS ponúka Samsung základný rad QLED 8K televízorov označený Q800T s veľkým výberom uhlopriečok, ktorý predstavuje alternatívu k novým modelovým radom 8K televízorov konkurenčných značiek. Vyspelá umelá inteligencia v nich vylepšuje obraz, zvuk aj ďalšie vlastnosti. Okrem toho je k dispozícii aj celý rad smart funkcií fungujúcich na platforme Tizen, vďaka ktorej si užívatelia môžu vychutnať mimoriadne jednoduché hlasové ovládanie a k tomu vyskúšať napríklad Multiview.

Každý z modelov tohto radu spĺňa požiadavky Certified Test Specifications odborového združenia 8K Association aj štandard CTA 8K Ultra HD Display Definition. Rad QLED 8K tiež ako jeden z prvých na svete podporuje prehrávanie natívneho obsahu v rozlíšení 8K. V roku 2020 budú majitelia týchto televízorov môcť sledovať a streamovať obraz v 8K prostredníctvom kodeku AV1. Všetky 8K televízory Samsung pre rok 2020 podporujú túto funkciu už z výroby. Okrem toho Samsung spolupracuje so svojimi partnermi (napr. s YouTube) na ďalších spôsoboch, ako natívne 8K rozlíšenie streamovať.

Častým problémom pri streamingu filmov či televíznych relácií je rýchlosť internetového pripojenia. Technológia AI ScaleNet je však zárukou kvalitného prenosu v mnohých situáciách - optimalizuje aktuálne dostupnú dátovú rýchlosť. Pri prenose dáta komprimuje a znižuje tak ich objem, v samotnom televízore ich potom vracia do pôvodnej podoby. Tým pádom si vystačí s polovičnou rýchlosťou pripojenia. Na tejto technológii spolupracuje Samsung Electronics so spoločnosťou Amazon - systém AI ScaleNet sa uplatní pri upscalingu zo štandardného rozlíšenia do 4K v streamingovej službe Prime Video.

Základný rad QLED 8K televízorov Q800T je k dispozícii v štyroch veľkostiach uhlopriečok: 55" (odporúčaná maloobchodná cena 2 999 €), 65" (odporúčaná maloobchodná cena 3 999 €), 75" (odporúčaná maloobchodná cena 5 499 €) a 82" ( odporúčaná maloobchodná cena 6 999 €).

Dokonalý obraz a zvuk pri QLED 4K

Tohtoročné QLED televízory od Samsungu reprezentuje aj päť radov QLED 4K panelov. Ponúkajú 100% objem farieb vďaka technológii Quantum Dot, vysoký jas s Quantum HDR, priame zadné podsvietenie, ultraširoké pozorovacie uhly a antireflexný povrch. Televízory QLED 4K dokážu intuitívne prispôsobiť jas obrazu podľa svetelných podmienok v miestnosti a majú tiež inteligentný zvukový režim. Priame zadné podsvietenie vytvára dokonalú čiernu a perfektný kontrast aj hĺbku, ultraširoké pozorovacie uhly a antireflexný povrch zase skvele zobrazuje všetky farby aj čiernu, keď sa divák pozerá zo strany. Televízory tiež neodrážajú svetlo.

Umelá inteligencia Quantum Processor 4K vylepšuje výkon a prispôsobuje sa okolitým podmienkam. Obraz sa mení podľa okolitého prostredia a zvukový zážitok ovplyvňuje okolitý hluk a priestor. Ak je v miestnosti veľa svetla, ale obrazovka je príliš tmavá, Quantum Processor 4K zvýši úroveň jasu a prispôsobí kontrast podľa prehrávaného obsahu. V tmavej miestnosti naopak uberie jas a opäť prispôsobí kontrast scénam na obrazovke. Rozpozná tiež každú scénu a prispôsobí jej zvukový režim, a to podľa priestoru, v ktorom sa televízor nachádza. Ak sa v okolí vyskytne hluk, ktorý by mohol sťažiť počúvanie diváka, automaticky zosilnie zvuk.

Od modelového radu Q80T vyššie televízory ponúkajú aj Zvuk sledujúci pohyb (OTS), konkrétne filmový priestorový zvuk a zvuk zladený s obrazom.

Keď je televízor vypnutý, tak sa spustí režim Ambient Mode+. Premení čiernu plochu obrazovky na foto stenu, zobrazí informácie o počasí alebo jednoducho splynie s okolitou stenou. Všetko podľa nálady používateľa. QLED 4K televízory sú dostupné v radoch Q60T, Q70T (s vylepšeným herným režimom), Q80T, Q90T a Q95T. Každý rad má dve až šesť veľkostí uhlopriečok (najviac ich je dostupných pri modeli Q60T). Odporúčaná maloobchodná cena QLED 4K televízorov začína na 799 €.

Crystal UHD

Prvky prémiového bezrámčekového dizajnu ponúkajú tiež nové Crystal UHD televízory, ktoré prichádzajú s technológiou Dual LED pre dokonalý kontrast a novými smart funkciami. Ide o Multi View pre zobrazovanie viac obsahu naraz z mobilného telefónu, Môj album pre zobrazovanie fotiek z mobilu vo fotorámiku alebo Acoustic Wall, ktorý analyzuje hudbu a doplní ju grafickým efektom a osobného asistenta Bixby. Pokročilý herný režim Game Motion Plus zaisťuje plynulý pohyb v perfektnej grafickej kvalite.

Crystal UHD televízory Samsung pre rok 2020 tvoria tri samostatné modelové rady TU7000, TU8000 a TU8500, ktoré sú k dispozícii v uhlopriečkach 43" až 85" (najviac veľkostí, celkovo osem, je k dispozícii pri modeli TU7000). Odporúčané maloobchodné ceny modelu TU7000 začínajú od 389 €, pri modeli TU8000 od 469 € a pri modeli TU8500 od 589 €.


Správy

Všetky správy

Overené
zákazníkmi

overene

Hore